Uljara Barčot

maslina

MASLINA JE SIMBOL DUGOVJEČNOSTI
The groves were God's first temples. William C. Bryant

Maslina je uz vinovu lozu oduvijek povezana s kulturom i svakodnevnim životom ljudi na otoku Korčuli. Povijest maslinarstva seže daleko u prošlost o čemu svjedoče prvi dokazi o preradi ploda masline zabilježeni na ovome području prije više od 2000 godina.

Maslinovo ulje dobiveno iz ploda raznih sorti maslina prepuno je vitamina, minerala i prirodnih masnih kiselina, a vjerojatno je i najzaslužnije što je mediteranska kuhinja jedna od najzdravijih na svijetu.
Ova se čarobna tekućina također koristi za njegu kože, kose i noktiju koje pomlađuje, obnavlja i štiti vraćajući im blistav prirodni sjaj.

 

OBITELJ BARČOT

Barčot je obitelj težaka i ribara koji svojim primjerom pokazuju kako na surovom otoku stvarati i od marljivog rada živjeti.

Inspiriran dugovječnom tradicijom maslinarstva na Korčuli, djed Marin 1996. započinje prikupljati i prerađivati masline. Tradicionalan način prerade, kameni mlin, tri hidraulične prese i puno mukotrpnog rada učinili su da Marin postane važan velolučki maslinar i prerađivač.
Na zapadnom dijelu otoka Korčule prevladavaju najstarije autohtone sorte maslina – lastovka i drobnica – čija ekstra djevičanska maslinova ulja nose oznaku izvornosti, a na istočnom dijelu sorta oblica.

Zbog porasta potražnje i opsega posla, Barčot postupno osuvremenjuje tehnologiju i uvodi nove pogone koji danas omogućuju preradu čak 4000 kilograma maslina na sat. Modernizacija uljare i uvjeta rada doprinosi prepoznatljivoj kvaliteti našeg maslinovog ulja, a za uloženo vrijeme, trud i ljubav nagrađeni smo pozitivnim recenzijama i zadovoljnim kupcima. 

Plan je obitelji Barčot proširiti sadržaje uljare pogonom za preradu komine i kušaonicom maslinovog ulja, kao i edukativnim radionicama i aktivnostima. 

SMS
E-MAIL
MESSENGER
VIBER
WHATSAPP